miercuri, 10 septembrie 2014

Mai pune-ți pofta în cui

M-am trezit de dimineață cu poftă de ... pateu de ficat. Frecat cu unt și un gălbenuș, fiert tare. și cu roșii!
Hmmm ce poftă aveam.
Nu știu ce m-a apucat, dar pentru că de obicei nu mănânc așa ceva, având oarece dubii, și pentru că nu mi-am făcut cu adevărat timp să mă lămuresc, m-am apucat să citesc despre ce conține o astfel de cutiuță. 
Iată ce am găsit, pe scurt, deoarece internetul este plin: Pateul de ficat conține polifosfați, condimente, extract de condimente, muștar, sirop de glucoză, emulgatori, agenți de îngroșare, potențiatori de aromă și muuulte E-uri. Câteva, doar :  
E621 sau glutamat monosodic, ingredient cu risc de daună ridicat, care este un potențiator de gust. Face parte din categoria E-urilor periculoase. Glutamatul a fost etichetat ca o excitotoxină, deoarece exista supoziția că are capacitatea de a suprastimula   distrugerea celulelor.
Glutamatul monosodic poate fi foarte nociv pentru organismul uman. Acesta poate provoca pierderi de memorie, aritmie,
fibrilație arterială, tahicardie, încetinirea inimii, angină pectorală, depresie, hiperactivitate, reacții de furie, migrene, vedere încețoșată, focalizare greoaie.

E407 sau caragenan, ingredient cu risc mediu de daună, care este un polizaharid natural extras din algă Chondrus crispus. Determină asimilarea lentă a mineralelor, fiind laxativ când se consumă în cantități mari. S-a demonstrat că poate produce ulcer și cancer. Nu se recomandă consumul frecvent. Face parte din categoria E-urilor periculoase.
E120, cosenila sau carmin, ingredient cu risc mediu de daună, care este un colorant roșu obținut prin zdrobirea femelei unei insecte numite cosenila (Coccus Cacti), originară din Mexic. Face parte din categoria E-urilor periculoase. Printre pericolele care pândesc organismul în urma consumării acestora se numară tumorile și cancerul.
E452(i) sau polifosfat de sodiu, ingredient cu risc mediu de daună, care este un stabilizator. Face parte din categoria E-urilor suspecte. Concentrațiile mari de fosfați pot destabiliza unele procese metabolice deoarece fosfatul joacă un rol important în metabolismul general.
Sinonime: E452, E452 (I); E452 (II); E452 (III); E452 (IV); E452 (V)
Functii: Sechestrant, stabilizatori, emulgatori; sare de topire. 
Sărurile  de sodiu/potasiu/calciu/amoniu cu fosfați sunt produse sintetice din carbonații respectivi și acid fosforic.
Tipuri de fosfați:
E452(i)   Polifosfat de sodiu (anterior E450c(i)) 
E452(ii)  Polifosfat de potasiu (anterior E450c(ii)) 
E452(iii) Polifosfat de sodiu si calciu 
E452(iv) Polifosfat de calciu (denumit si 544) 
E452(v)  Polifosfat de amoniu (anterior E450c(i)) 
Doza zilnică acceptată - până la 70 mg/kg corp pentru toți aditivii ce conțin fosfat. 
În Codex Alimentarius acest ingredient are numărul E452 și face parte din categoria E urilor suspecte.
Concentratiile mari de fosfati pot destabiliza unele procese metabolice deoarece fosfatul joacă un rol important în metabolismul general.
Printre daunele provocate organismului putem enumera
alergiile, dereglările hormonale, tulburările hepatice, bolile intestinale și ale ficatului, tulburările hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburările nervoase, creșterea nivelului de colesterol.
Cantitatea de iod în sare, în România, stipulată prin HG nr. 1904/2006, este de 30 mg/kg sare sub forma de iodat sau de iodura de potasiu. Studiile au arătat că după 4 ani de funcționare a Hotărârii de Guvern nr. 1904/2006, numărul cancerelor tiroidiene s-a dublat, de la 235 la 431 de cazuri în 2006. Și numărul hipertiroidiilor s-a dublat: de la 3127 cazuri în 2001 la 6387 cazuri în 2006. Despre chestiunea cu sarea, iodată sau neiodată, benefică sau nu, voi reveni cu un articol, deoarece sunt foarte multe lucruri de spus. (preluare de pe www.alegesanatos.ro)
 
Dacă vorbim despre pateurile vegetale, este foarte simplu  întrucât ficatul ( 15 -25%, maxim ) slănina și șoriciul, sunt înlocuite cu soia, făina albă de grâu, amidon de porumb, în cantități ceva mai mari.
Câh, mi-am zis și mi-am pus pofta în cui.
Am căutat pe internet și am găsit rețeta următoare:


Ingrediente:

500 g ficat (vițel, porc, pui, curcan sau ce vreți voi )
3 ouă
1 ceapă
1 roșie
½ ardei gras
Pătrunjel
sare și piper

Preparare :

Ficatul se spală și se porționează. Între timp se fierb și ouăle. Legumele se spală și se feliază subțire, apoi se călesc în puțin ulei. După ce s-au înmuiat, adăugăm ficatul și se călește în apa pe care o lasă, fără să mai adăugăm alta. Când este gata, în timp ce  ficatul se răcește, curățăm ouăle, pe care le dăm mai apoi împreună cu acesta prin mașina de tocat. Adăugăm sarea, piperul și pătrunjelul tocat mărunt.
Amestecăm bine, punem într-un castron ornăm frumos și gata.
Poftă bună, dragilor! 
Faceți în așa fel încât ceea ce mâncați să vă bucure și să vă aducă beneficii! 

Trimiteți un comentariu