miercuri, 30 iulie 2014

Povestea lăptarului


Povestea din această seară are la bază un principiu numit "principiul echității". În drept, acest principiu trebuie respectat în mod obligatoriu. Ar trebui ca fiecare dintre noi să-l respectăm în relațiile cu ceilalți. 
 
    Într-una din zile, un negustor de produse lactate primeşte o citaţie pentru a se prezenta la judecătorie, fiindu-i intentat un proces de către brutarul său. Omul, foarte îngrijorat, se tot întreba oare cu ce-o fi invinuit.
Brutarul însă ştia cu ce, şi încă cum!
Acesta din urmă îl bănuia pe lăptar că îl înşeală la cântar când cumpără de la el unt. Aşa că, nu o dată, după ce lăptarul îi aducea kilogramul de unt şi pleca,  cântărea imediat marfa în prezenţa unor martori.
Într-adevăr, bănuielile sale erau justificate. Ba primea 900g, ba 800g, ba au fost cazuri când a primit şi 750 g de unt în loc de 1 kg.
În ziua judecăţii, judecătorul îl întreabă pe negustorul de lactate:
- Spune, dumneata ai cântar cu care să cântăreşti untul ce-l dai brutarului?
- Nu, domnule judecător, nu am.
- Atunci, cum pretinzi că îi cântăreşti untul?
- Păi, să vedeţi, eu am o balanţă, pun pe o parte a balanţei pâinea de un kilogram pe care o cumpăr de la brutar, iar pe cealaltă parte pun unt până ce balanţa se echilibrează…

De vrei să  cântărești ceea ce dai și ceea ce primești, folosește o balanță, nu un cântar! Abia atunci vei afla cu adevărat dacă ești într-o relație echitabilă!  
Trimiteți un comentariu